Автор: mikki
Публикувано на: 17.02.2011 15:31:57

Рейтинг:

Детската

Едва ли има семейство с повече от едно дете, което да не се е сблъсквало с детската ревност. Как да я разпознаем и как да подходим?

 

Най-очевидните признаци на ревност са причиняване на болка на новороденото. Голямото дете тайно от родителите си може да удари бебето, да го дърпа за косата, да го щипе. Но някои деца проявят и по-скрити признаци на тревожност – безпричинен страх, капризи, дори може детето да се разболее в опит да си върне цялото внимание на мама и татко.

 

Още през бременността с по-малкото дете е добре да започне подготовка за срещата на голямото дете с новороденото. Разглеждането на снимки, когато то е било бебе, разказите за неговата поява са първите стъпки към запознаването с новия член на семейството.

 

Вземайте го с вас, когато ходите на ултразвук, споделяйте чувствата и усещанията си, когато бебето рита в корема, разказвайте му как и то е било в корема на мама. Помолете го да му говори през корема, нека връзката започне още преди раждането.

 

Не е редно да се крие от детето бременността, така или иначе в един момент тя ще проличи. Съобщете новината по подходящ за възрастта му начин преди на останалите роднини, макар и невръстно, то е част от семейството.

 

Ако ваши познати или роднини имат бебе, общувайте с тях и нека бъдещият батко или кака помага за грижите – да донесе памперс, да подаде играчка. И не забравяйте след това да го похвалите, че се е държало като пораснало дете.

 

Помислете от рано къде ще спи бебето и къде голямото дете и направете промяната преди раждането. Така детето няма да я свързва с появата на новия член на семейството.

 

Когато пазарувате за новороденото, не забравяйте да купите подарък и за каката/баткото. Ако си играе с кукли, подходящ подарък при изписването на бебето е кукла за голямото дете, така и то ще си има бебе, за което да се грижи.

 

Не настройвайте голямото дете, че с раждането на бебето ще си има другарче в игрите. Доста често се чува репликата „Връщайте го това бебе, то не може да си играе с мен”. Вместо това го подгответе, че в началото бебето няма да може да се храни само, няма да може да ходи и мама вероятно ще е заета повече с грижите за него.

 

Опитайте се да запазите стария режим на голямото дете. Намирайте време да си поиграете с него, докато бебето спи. Помолете някой роднина или приятел да гледа новороденото, докато вие се разходите само двамата.

 

Често новоизлюпения батко или кака проявяват желание да гушкат бебето, да помагат в грижите за него – насърчавайте го и го хвалете за това. И обратното – ако не проявява интерес към новороденото, не го насилвайте, дайте му време да го приеме.

 

Добра роля в превъзмогването на детската ревност играе общият сън. Опитайте се да настроите режимите на двете деца така, че да има възможност да спят през деня по едно и също време и в едно легло. Ако се притеснявате, че голямото може да затисне малкото, полегнете и вие до тях с книга или списание. Така ще имате възможност да си отпочинете, докато ги наблюдавате как сладко спят.

 

Не се крийте от голямото дете, когато кърмите бебето. Нека и то участва с присъствието си в този процес на интимност. Докато малкото суче, може да четете приказка на голямото. Ако сте от малкото майки, избрали да кърмят в тандем, знайте, че това е чудесен начин двете деца да се научат, че могат да си „поделят” мама.

 

Голям проблем за родителите на порасналите деца е подялбата на играчките. Опитайте да създадете правила – кои играчки са общи, кои са на всяко дете поотделно. Приучвайте децата да споделят играчките си: „Дай ми твоята кукла, ето, давам ти моето камионче”. Тук е момента да ги научите да си благодарят за дадената играчка. Ако двете деца се скарат за една играчка, добър вариант за разрешаване на спора е да приберете играчката на недостъпно място и да обясните, че докато не се разберат помежду си, няма да им я дадете.

 

Не се заблуждавайте, че вашите деца не се ревнуват, това е неминуема част от човешките взаимоотношения. Наша задача е да минимизираме тези чувства и да научим децата си как де се справят със своите емоции, без да се разрушава психическото им здраве.

 

Снимка: Flickr

Детската ревност
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg