Автор: mikki
Публикувано на: 11.08.2011 16:10:46

Рейтинг:

Малките

От няколко дни децата ми се радват на още едно животинче у дома. Не, нямаме домашна зоологическа градина, само няколко рибки, котка и най-новия „домашен любимец” – птиче. Съпругът ми го намерил във фирмата, в която работи. Птичето е малко, все още не умее да лети, с усилие прелита 2-3 метра. Не сме сигурни какво е, прилича на малко лястовиче. Вероятно е изпаднало от гнездото си. Безстопанствените котки веднага са се опитали да го нападнат. Донесе го у дома, децата много му се зарадваха. Обяснихме им, че то е още малко, но като се научи да лети ще го пуснем, за да отлети за топлите страни.

 

През деня подскачаше из двора, но с наближаването на нощта трябваше да измислим как да го предпазим от кварталните котки. Наши роднини преди време отглеждаха папагали и набързо взехме клетката им на заем.

 

Първата вечер птичето пренощува на терасата. Но вчера времето захладня и забелязах как се опитва да се стопли, сгушвайки главичка под крилцето си. Обясних на децата как му е студено и затова ще го приберем на топло в стаята, но не трябва да го притесняват с присъствието си. Е, поне половин час стояха и го наблюдаваха, радваха му се, говориха му. Всички играчки са забравени, тема номер едно в къщи е птичето. Доста често го изваждам от клетката и го оставяме да подскача из стаята. Прави опити да лети, но все така неуспешни.

 

Дори име му измислихме – Лола, като птичето в една от историите за Барби.

 

Постепенно и птичето започна да свиква с нас. Снощи се отпусна и започна да пее. Опитва и храната, отпива водичка. Сега чакаме да се постопли времето, за да го отнесем отново на двора и да го пуснем пак да подскача и да се учи да лети.

 

Децата са много впечатлени. Говорят му нежно. Разказват на всички познати как са намерили малко птиче и се грижат за него, докато порасне, за да може да отлети на юг през есента. Снощи дори им показах как е заспало, с главичка под крилото и обясних, че така спят птиците.

 

Надявам се да успеем да се грижим добре за птичето и да порасне, за да го пуснем отново на свобода. А децата така се учат на уважение към природата, че е нужно да се грижим за останалите животински видове и да им помагаме, ако са в беда.

Галерия Нашата птичка
Малките орнитолози
Малките орнитолози
Малките орнитолози
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg