Автор: syconium
Публикувано на: 11.04.2011 09:01:30

Рейтинг:

Остави

Противниците на доктор Спок го обвиняват в "престъпление срещу човечеството". Почитателите му вярват, че малките бебета подлежат на разглезване при "неправилна употреба".

Японците са убедени, че плачът на бебетата и малките деца укрепва здравето им. Освен това гонел злите духове от страната. За целта сумисти се натоварват със задачата да разплакват малчугани на ежегоден фестивал в Токио. Занятието има състезателен характер - печели сумистът, чиято "жертва" плаче най-силно.

Според местните, печели и разплаканото бебе. Какво ли? Печели здраве: при сърцераздирателния рев в белите дробове влиза по-голямо количество въздух. Следователно, дробовете увеличават капацитета си и обменът на кислород се подобрява. Дишането пък постепенно става по-правилно.

Когато плачат, децата всъщност укрепвали мускулатурата си. Това важи особено за коремните мускули. Сълзите също са полезни - те са естествена промивка за очите. Носът също се прочиства.

Това е според японците - да оставим детето да се нареве на воля, за да е здраво и издръжливо. Би могла да се намери логика - все пак на бебето му е дарено от природата това свойство да плаче. Дали тогава спонтанният и нестихващ рев няма никакво положително влияние?

По време на рев засилен приток на кислород нахлува в мозъка. Това не е ли достатъчно условие, за да се развива той хармонично и от бебето да израсне интелигентен индивид?

Или... оставяйки мъничето да се нареве, косвено ставаме причина за последващи травми. Западноевропейският психолог Лойд де Маус, например, твърди, че тези безпомощни състояния увреждат хипоталамуса, тъй като в резултат на плача умират неврони. Доводите с кортизола са много добре известни.

Всъщност, за кърмаче в първите три месеца от живота му е нормално за едно денонощие да плаче сумарно не повече от 20 минути. Обикновено, за да съобщи, че е гладно или че изпитва някакъв дискомфорт: студено му е, топло му е, дрешката му е неудобна.

Всеки друг плач бил знак, че бебето преживява драматично нещо, с което нервната му система няма ресурс да се справи. Продължителният рев е пречка за адаптацията му - това пък твърдят американски изследователи.

 

Снимка: Flickr

Остави го да се наплаче!
Читателски коментари

Книги и карти за малки деца - cleverbook.net 2011-05-09 13:06:38 0 отговори

Книги и карти за малки деца - cleverbook.net

Доста полезна и поучителна статия. Поздравления

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg