Автор: mikki
Публикувано на: 11.02.2011 12:38:47

Рейтинг:

Първи

Колкото и да е неприятно, понякога се налага детето да посети стоматолог. Първите срещи са от особено значение за отношението към зъболекаря. Съприкосновението на детето с бръмчащата машинка може да остави отпечатъци за цял живот върху детската психика. Затова е добре да изберем правилния лекар и добре да подготвим детето. За да може и в бъдеще да посещава с желание зъболекарския кабинет.

 

Проучете предварително работата на зъболекаря. Разпитайте познати майки, потърсете отзиви в интернет. Не винаги във вашия квартал или град има детски стоматолог, но със сигурност има такъв, който работи с доста деца. От значение е не само да бъде добър специалист по дентална медицина, но и да има подход към децата. Шарено украсеният кабинет, телевизор с детски филмчета биха предразположили малкото човече.

 

Подгответе детето за срещата със стоматолога. Потърсете книжка или филмче на подходяща тематика, измислете приказка за зъбките, разиграйте театър. (Спомняте ли си приказката за Чук и Пук от нашето детство?)

 

Обяснете му какво ще му правят, разкажете му за машината и зъболекарския стол. Ако има възможност, заведете един или два пъти детето в кабинета само да наблюдава.

 

Вашето поведение също е важно. Ако вие говорите със страх за зъболекаря, ако сте притеснени как ще се държи детето в кабинета, нормално е и то да прояви несигурност.

 

Внимателно обмислете поставянето на  пълна упойка. Винаги има риск детето да не се събуди. А и все някога ще трябва да си лекува зъбите без приспиване. По-добре от рано да се приучи и възпита, заедно да се опитате да превъзмогнете страха.

 

Подгответе награда за малкия герой след излизането му от кабинета. Не е нужно да е материална, може да му подарите разходка в парка или друго забавление.

 

Водете редовно детето на профилактични прегледи. Детските кариеси бързо преминават в пулпити.

 

Възпитавайте детето в здравословни навици, още от детска възраст, и стремеж към бляскава усмивка!

 

Снимка: Flickr

Първи срещи със зъболекаря
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg